Oogsten met handen en ogen.

Leeuwenbekje

Oorspronkelijk bericht: 14 augustus 2015

De afgelopen weken bestonden vooral uit genieten van al het groeiende en bloeiende groen in de siertuin, oogsten in de moestuin en veel herstelwerk na de storm. Sommige zaailingen gaven er in de volle grond opeens de brui aan, terwijl andere jonge plantjes blij zijn om met hun voetjes in de vaste grond te staan. Laat gezaaide pompoenen, waar ik niet veel meer van verwachtte, springen alsnog in de bloei en hebben hun eerste vruchtjes. Terwijl de courgette het niet naar zijn zin heeft. Wellicht helpen wat extra voeding en aandacht om alsnog in bloei te komen. Warmte en vocht zorgen voor een flinke spurt bij de Vlinderstruik, die in een jaar tijd vrolijk wuivend boven de 2,5 meter gegroeid is. Zelfs mijn dood gewaande Magnolia, die de verplaatsing niet leek te overleven, krijgt weer blaadjes. Wat ben ik blij dat ik haar heb laten staan!. De aardbeien staan voor de tweede keer in bloei en geven nog wat heerlijke vruchten. De rode kolen staan genoeglijk onder een vliesdek groot te worden. De rupsen van de Koolwitjes krijgen geen kans. De slakken slaan echter wel hun slag, maar door te zorgen voor veel variatie in de moes- en siertuin krijgen ze niet de kans om hem helemaal leeg te eten. Niet alleen mijn handen oogsten, maar ook mijn ogen en mijn neus: geurende Lathyrus staat volop in bloei langs mijn hek terwijl de verschillende soorten Verbena de gekste plekken opeens kleur geven. Verschillende soorten Salie bloeien een tweede keer en zaailingen van de Salie wortelen nu om volgend jaar een echte plant te worden.

Op de Stekjesruiltafel is het een beetje stil. Er zijn geen moestuinplantjes meer en je merkt dat daar toch de meeste interesse naar is. Maar er zijn een hoop mensen nu bezig om hun siertuinen in te richten, dus kom zeker even kijken voor wat aanvullend materiaal, zoals Helianthus, Gulden Roede of een Stokroos. Daar heb je volgend jaar veel plezier van. En als je nu een potje platte Peterselie ophaalt, in een grotere pot zet, dan heb je daar nog veel plezier van in de keuken!

En heb je zelf stekjes of zaad van leuke planten? Kom het op de Stekjesruiltafel zetten. Het is nu ook de tijd om veel planten te stekken of zaailingen op ongewenste plekken een plekje in een nieuwe tuin te geven.

Peterselie

Please follow and like us: